Brændingstyper


Jeg bruger i mit keramiske arbejde flere forskellige brændingstyper. Brænding i el-ovn, rakubrænding og brændefyring.
De sidste to brændingstyper er begge meget gamle. Rakubrænding er en gammel Japansk brændingstype, der går tilbage til det 1500 århundrede.

Brænding i el-ovn og rakubrænding


Brænding i el-ovn er den mest almindelige form for brænding af keramik fra 1.000-1.300 grader. Brændingen varer typisk et til to døgn. Rakubrænding er en gasbrænding op til ca. 1000 grader. Rakubrænding er en hurtig brænding på få timer, hvor de keramiske emner tages direkte op af den varme ovn og lægges i savsmuld. Dette giver den karakteristiske krakkelerede effekt i glasuren. Denne brænding benyttes ikke til brugsting.

Sodabrænding


Sodabrænding er en meget mere omstændelig brænding, hvor man i et til to døgn fyrer i en udendørs ovn med træ indtil temperaturen nærmer sig de 1300 grader. Herefter sprøjtes en sodaopløsning ind i ovnrummet. Det giver et samspil af aske og soda og som sammen med glasuren på de keramiske overflader, kan give nogle helt unikke, men ofte ikke helt forudsigelige farver. Soda eller saltbrænding blev før i tiden brugt til syltekrukker på grund af den meget modstandsdygtige og hårde overflade, som leret får.